SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Jakie masło orzechowe jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21544 Data: 2017-08-21 09:32:13
  • Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 457 Data: 2023-06-21 14:51:54
  • Kiszonki przed i po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki są świetną przekąską, czy to same, czy jako dodatek do kanapek lub smakowitego burgera. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad korzyściami płynącymi z samego soku, w którym pływają? Sok z marynaty może mieć wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm. Ponadto stwierdzono również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13808 Data: 2018-03-02 11:29:36
  • [...] warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15256 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Które orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3877 Data: 2019-01-28 09:29:08
  • Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 597 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • Czy warto jeść jagody i owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są bogate w błonnik, kolejny składnik diety związany ze zdrowiem serca. Owoce jagodowe są przyjazne dla poziomu cukru we krwi Owoce jagodowe, posiadające naturalnie niską zawartość cukru, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Według badań pomagają one zmniejszyć wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 402 Data: 2024-05-15 09:52:43
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10206 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • [...] nie rezygnuj z nich! Dbaj o różnorodność! Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę czy jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie na zielonego szejka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4803 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1478 Data: 2021-02-21 09:12:05
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 874 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • 6 mitów o żywności organicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Żywność organiczna jest bardziej pożywna I tak i nie. Wiele badań nad żywnością organiczną skupionych było na tym, czy jest ona rzeczywiście bardziej pożywna, czy ma większą zawartość składników odżywczych, niż inne warzywa czy owoce (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2028 Data: 2018-09-11 11:07:23
  • Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4469 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6940 Data: 2017-10-02 10:54:28
  • [...] E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie witaminy E. Co więcej, znajduje się ona również w wielu popularnych olejach roślinnych w tym oleju sojowym czy kukurydzianym, jednak ze względu na zawartość kwasów omega 6 w tego typu olejach nie są one mile widziane w diecie sportowca.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9753 Data: 2018-08-07 11:29:50
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7364 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 641 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 991 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 650 Data: 2024-01-05 13:39:26
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13532 Data: 2017-05-27 05:33:25